Techniek


Aandrijftechniek

Bij hydraulische liften word de lift aangedreven door een pomp welke hydraulische olie in een telescopische cilinder pompt of weg laat lopen waardoor de lift zich respectievelijk omhoog of omlaag beweegt.

Bij oudere hydraulische installaties werd de pomp direct met relais aan de netvoeding gekoppeld. Om eventueel de aanloopstroom te beperken liet men de motor in driehoek aanlopen en werd de motor daarna in ster geschakeld.

Later en nog steeds worden er soft starters toegepast welke als bij een licht dimmer door middel van fasen aansnijding de spanning langzaam verhogen.

De snelheid van deze liften word geregeld door middel van een stuurblok met kleppen. Klep volledig open is hoge snelheid. Klep half open is halve snelheid. Aangezien de pomp in opwaartse richting altijd de volle pompsnelheid heeft zal het stuurblok in opwaartse richting wanneer de lift zich opwaarts moet bewegen bij lagere snelheden een deel van de olie door laten naar de cilinder en de niet benodigde olie terug laten stromen naar de olie tank. Hierdoor ontstaat veel warmte. De olie zal dus bij veelvuldig gebruik warm worden wat tot gevolg heeft dat de olie dunner word en ventielen sneller zullen openen of sluiten. Dit kan dan weer tot gevolg hebben dat de lift ongelijk gaat stoppen en harder of zachter gaat aanlopen en/of afremmen.

Bij renovatie passen wij tegenwoordig soft starters met geregelde stuurblokken of frequentie regelingen met geregelde stuurblokken toe.

Het voordeel van soft starters met geregelde stuurblokken is dat het rij gedrag van de lift niet meer word beïnvloed door de temperatuur van de olie. De olie zal echter nog wel warm worden bij veelvuldig gebruik van de lift.

Het voordeel van frequentie regelingen met geregelde stuurblokken is dat de motor de snelheid van de lift bepaald in combinatie met het stuurblok. De motor draait zowel in opwaartse als neerwaartse richting. Er word geen olie terug gepompt naar de olietank wanneer de lift in opwaartse richting op lage snelheid loopt. Er is dus veel minder opwarming van de olie bij veelvuldig gebruik van de lift. Een ander voordeel is dat de pomp minder geluid produceert.